Inför julbaket

lussebullar.jpg

LUSSEBULLAR

Tips från spridda skurar, bla bröllopstorget och receptsajterna:

  • ”Jag brukar göra mina med mandelmassa i, som en liten fyllning, Å då följer jag det vanliga lussebulls receptet, dock har jag ALLTID i en påse extra saffran och lite extra socker i degen (bara en parentes) Sen när det är dags att baka ut degen så kavlar jag den som när man gör vanliga kanelbullar, sen tar jag en halvstor pepparkaksform, ett hjärta, och tar ut en massa hjärtan. På ena hjärtanet lägger jag en klick mandelmassa, sen tar jag ett hjärta ovanpå detta och klämmer till i kanterna. Vips har du mandelmasse fyllda lussebulls hjärtan.”
  • ”Vanlig lussebulledeg, gör sedan som med kanelbullar, kavla ut deg, pensla mjukt smör ovanpå, skiva tunn mandelmassa och lägg ut och strö ev över russin… Rulla ihop, skär av till bullar, lägg i formar, pensla med ägg (strö ev över prälsocker) och skjuts in i ugnen tills de är klara…”
  • ”Kanelbulle deg med mer socker (1/2 – 1)desiliter, och riven mandelmassa direkt i degen är helt klart de godaste :D Extra saffrans påse om du har råd är också toppen. Ett litet knep är att ha så lite mjöl att det knapt går att kavla. (fast inte så lite att det inte går). Då blir bullarna lite ”degigare” och känns färska länge länge om du förvarar dom frysen.. mums….;) ” ”Mer fett än rekommenderat är väl oxå en klassiker när det gäller saffransbröd. Har aldrig förstått v_a_r_f_ö_r det brödet blir torrare än annat vetebröd. Gott är det i alla fall….”
  • ”Bulldeg ska aldrig jäsa två gånger som det står i de flesta recept, det är en gammal missuppfattning. Gör degen och rulla bullarna direkt och låt dem jäsa på plåten. Vid jäsningen frigörs socker och därför ska man bara jäsa bullarna en gång annars blir de inte lika söta o goda. Fluffigheten blir precis lika bra ändå! (vanligt matbröd jäses 2 ggr) ”
  • ”Passar på att ge ett tips jag med då Lägg saffranet i 1 msk ren sprit så drar ni ut ALL smak ur pastillerna. Bättre än att krossa dom i mortel med sockerbit.”

Mitt tips:

Det bör inte bakas när du eller månen är full. Eller vid menstruationscykelns botten. Liksom vid PMS. Eller ägglossning. Eller när klimakterievallningarna leder till korsdrag, alternativt full stormstyrka. Man ska heller inte baka vid:

  • stor stress
  • misstanke föreligger om makes otrohet
  • klåda, typ svamp eller lus
  • anticimexbesök
  • foglossning

 

Ska i år testa följande med saffran:

  1. http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7032&tlfo=0
  2. http://www4.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15866

Mina egna recept på lussebullar:

  1. med kesella
  2. utan kesella
  3. med fyllning

– återkommer så snart jag plockat fram recepten!

 

 

 

 

 

PEPPARKAKOR

1. Köp några fina pepparkaksformar, Coolstuff.se har den här:

935.jpg

2) Köp pepparkagsdeg på valfri livsmedelsaffär 3) Värm glöggen och sätt igång att baka ;)

 

 

 

 

DET STORA BULLBAKET

– kräver noga förberedelser. Börja med att diska. Sätt på julmusik. När du är klar med köket är det för sent. Men då är det åtminstone klart inför nästa kväll.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.