Jul

Skrivet 2007:

Det är 45 dagar kvar till julafton, ifall du missat det. Ska du slippa stressen är det lika bra att börja nu.

Här är mitt förslag till upplägg:

Först: Utgå från en kalender och pricka in när det är fullmåne. Stäm av månfaserna mot din menstruationscykel. Försök så tidigt som möjligt ta reda på vilka ni blir som firar julafton tillsammans. Där har du de viktigaste förutsättningarna.

12december.gif
Sedan: pricka i viktiga datum i din kalender, här följer några förslag:

Direkt efter farsdag nu på söndag den 11e november, leta rätt på avdentsljusstakarna och se till att de fungerar.

Söndagen den 25e november är det absolut sista chansen att leta rätt på adventsljusstakarna och se till att de fungerar.

Så snart du kommit hem från jobbet på fredag den 30e november är det du som går upp på vinden och plockar fram adventsljusstaken om du så ska… Kolla förresten att alla lampor fungerar. Köp extralampor ifall att, innan du lägger dig.

Under lördagen den 1 december kan du montera alla adventsljusstakar i fönstren men givetvis utan att tända advent på riktigt! Detta är by the way den stora lussekattsbakardagen. Fyrdubbel sats borde räcka. Äntligen börjar julkalendern! I år är det Teskedsgumman på radio så se till att ha god radiomottagning utan brus.

Natten till första advent är magisk. Då kan du få se saker som aldrig annars händer. Som när grannarna bråkar över trasiga och dåligt förberedda adventsljusstakar.

Söndag 2/12 – Äntligen första advent! Äntligen julskyltning! Äntligen full lovligt att hänge sig helt åt julens förberedelser! Glöm inte boka bord till julskyltningsmiddagen ute med familjen/vännerna/grannarna. I brist på gemenskap fungerar McDonalds driveIN.

Måndag 3/12 – Kila iväg på lunchen och köp julkort, glögg, pepparkakor, mandel & russin, ny julmusik, flöörtkuulor, piprensare, glanspapper, gliterlim och tejp. På kvällen är det stor PysselAfton med glögg och pepparkakor till middag. För att rationalisera myset kan barnen parallellt skriva sin önskelista med max 45 önskemål, allt i en solklar prio-ordning med tydlig markering på den grej de måste få för att tindra i ögat på julafton. Barnen kan jämsides med pyssel och önskelistor också välja ut kompisar att skicka julkort till, begränsa det gärna, max 20 kompisar per barn är en bra siffra. Innan barnen somnar är pysselkvällen komplett med en saga om julen. De roligaste och mest pedagogiska sagorna är de en förälder hittar på själv så släpp fantasin lös i minst 10 minuter!

Tisdag 4/12 – Kila iväg på lunchen och köp den viktigaste julklappen till alla barn. Ta kompledigt om det behövs! På TeleFånKvällen är det en dax att ringa runt och bli ovänner med syskon, svågrar, ex och andra sörjande för att få uppställningen till julafton spikad. Drick glögg och sätt gärna familjen i ring runt omkring med hemmagjorda bingobricka att pricka i alltersom du ringer runt:

julbingo.jpg

Onsdag 5/12 – Lägg undan pengar att använda sista helgen före jul till eventuell julmat. Decemberlönenen dyker upp den 21:a eller den 27:e.

Torsdag 6/12 Fredag 7/12 Lördag 8/12 Söndag 9/12 Måndag 10/12 Tisdag 11/12 Onsdag 12/12
Torsdag 13/12 – Detta är stora lussekattsätardagen! Strunta i mat, det är lussekatter som gäller! Dessutom stiger riktiga familjer upp i ottan och fikar med tända ljus till programmet Luciamorgon på TV.

Fredag 14/12 – En kväll med adventskalendern och Idol. Om du har en flassa Blossa Glögg så värm den och delge familjen att nu har ni julmyskväll (mammors och pappors glögg spetsas gärna med vad som helst som är tillräckligt starkt). Alla kvällar bör som sagt kallas för något under december månad.

Lördag 15/12 Söndag 16/12 Måndag 17/12 Tisdag 18/12 Onsdag 19/12

Torsdag 20/12 – På julfesten kan du smuggla undan en kasse med lussekatter. Eftersom ni ätit upp fyrdubbel sats och pengarna är slut.

Fredag 21/12 – Om du sparat undan pengar så är det läge att studera affärernas öppettider och lägga upp en plan inför lördagen. I annat fall är det dags att börja koka risgrynsgröt så att det räcker till alla måltider under julhelgen. Köp mjölk och titta noga igenom risgrynen innan du kokar gröten, ifall det är ett gammalt paket.

Lördag 22/12

Söndag 23/12 är myspysardagen med stort M. Dags att göra julskinkan, klä granen (om det inte redan är gjort)(utan att bli ovänner när ljusen ska sättas i)(utan att stå där med julgransbelysning som inte fungerar), skriva rim, lyssna på rimstugan på kvällen och fnissa åt halvknalla poeter. Barnen vill förstås klämma på paketen och det blir ett himla övervakande av nyfikna ögon och fingrar. Kort sagt, tassa runt i raggsockor, sjunga med i julsångerna och fylla näsborrarna av apelsindoft och julmustpustar!

Julaftonsmåndag 24/12 är dagen D, dagen före alla andra som ändå kom sist i kedjan av advents alla dagar! Vi brukar stiga upp i tid för jullovsmorgon, vira in sig i morgonrocken, klia katter och le brett åt den vackra granen som brett ut sig än mer under natten. Fika filmjölkskakor med julskinka, göra sig i ordning och gå ut. Vi brukar skotta snö, bygga snögubbar, ha snöbollskrig, gå i skogen eller bara tramsa runt i snön. Sedan in igen och tina upp. Äta lite gott, dricka julmust och bulla upp inför Kalle Anka. Mysa, mysa, mysa. Tända ljus, knäck och frid. Julmiddag och julklappsutdelning. Mysa, mysa, mysa. Och somna nöjd.

Andra bloggar om: , , , , , ,
, ,

1 Responses to Jul

  1. Tomtens Dotter skriver:

    Haha den var rolig. Har en egen lista, men den är mer knastertorr haha

Lämna en kommentar